top of page
lvdsteen5

De Pleaser

Ben jij een pleaser?Je maakt het anderen graag naar de zin. Je stelt de behoeften van een ander voorop en staat voor iedereen klaar. Je gaat confrontaties (laat staan ruzies) uit de weg en bent ontzettend goed in jezelf onzichtbaar maken. De keren dat jij 'nee' tegen iemand zegt, zijn op één hand te tellen. Als je je herkent in al deze zaken dan is de kant groot dat je een pleaser bent.


Het klinkt zo negatief als ik de titel van deze post lees "De Pleaser". Voor anderen ben je echter een geschenk uit de hemel. Een schouder om op te huilen, iemand waar ze op kunnen rekenen, die er altijd voor ze zal zijn. Mensen vinden je vriendelijk en kloppen bij je aan voor hulp. Als ze gelijk willen krijgen of hun visie gesterkt willen zien, dan vragen ze jou om je mening. Want jij zegt eerder dan een ander wat ze willen horen. Je wil immers aardig gevonden worden dus om dan vol tegen iemand in te gaan, dat laat je wel uit je hoofd.


Pleasers voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn en het geluk van een ander. 'Als ik nu mijn mond dichthoudt, dan heeft de ander geen last van mij'. Ze gaan over hun eigen grenzen heen en meestal gebeurt dan onbewust. De eigen grens kennen of voelen daar is soms al helemaal geen sprake meer van omdat pleasen een overlevingsstrategie is geworden. Maar ook regelmatig zullen ze van binnen heel hard 'NEEEEEEE!' schreeuwen, maar komt er een 'Ja is goed' uit. Mensen gaan gebruik of misbruik van je maken. Ze zijn gewend dat als ze het jou vragen, dat je het wel doet. Dus heeft je collega ergens geen zin in, of je broer/zus/vriend(in)? 'Dan vragen we het ..... toch, die doet het wel'.


Hoe wordt je een pleaser?

Of je een people-pleaser wordt, heeft met meerdere factoren te maken. De één houdt nou eenmaal meer rekening met de ander maar pleasen ontstaat veelal bij mensen met een laag zelfbeeld en die hun eigenwaarde ontlenen aan de goedkeuring van anderen. Kijkend naar je jeugd, kan het dan zijn dat je weinig gezien en gehoord bent? Dat je misschien niet (altijd) gewenst was? Of had je ouders die leden onder stress of wellicht met psychische problematiek kampten? 'Mijn ouders hebben al zoveel aan hun hoofd, als ik nou maar doe wat ze willen dan krijgen ze er niet nog meer stress bij'. Als je je als kind afgewezen voelde of zelfs afgewezen werd, kan dit ertoe leiden dat je een pleaser wordt. Door je dienstbaar op te stellen, heb je namelijk wel een plek. Je bent van nut. Dit kan verward worden met een gevoel van geliefd worden. People-pleasers zijn vaak mensen die een trauma hebben opgelopen als kind.


Moest jij als kind onzichtbaar zijn?

Pleasen is schadelijk

Van pleasen wordt je moe, doodmoe. Het trekt je uiteindelijk helemaal leeg. Er is namelijk helemaal geen balans. Je kan niet altijd alleen maar geven. Als je niets ontvangt of veel te weinig ontvangt dan raak je vanzelf leeg. Wat je niet ziet is dat veel pleasers ontzettend boos zijn, vol woede zitten soms. Zij voelen ook wel dat dit niet fair is, dat iedereen maar altijd alles van je verwacht en verlangt maar als ze stoppen met pleasen, wat is hun rol dan in deze wereld? Pleasers hebben vaak te kampen met veel stress, zijn vaker bekend met depressies en met verslavingsproblematiek. Ben je echt een people-pleaser dat is dat dus niet zonder risico!


Hoe stop je met people-pleasen?

Als je je jezelf als kind iets hebt aangeleerd om te kunnen overleven dan is daar mee stoppen nog niet zo makkelijk maar het is zeker niet onmogelijk!

  • De eerste stap is dat je je er bewust van bent dat je een people-pleaser bent. Herken je jezelf dus in alles wat je tot nu toe gelezen hebt, dan mag je er vanuit gaan dat ook jij een pleaser bent. Dat is oké want we zijn met velen dus voel je vooral niet alleen of verloren.

  • De tweede stap is onderzoeken hoe het komt dat je moeilijk 'nee' zegt. Als je naar je jeugd kijkt, hoe was dan je relatie met je ouders? Hoe was je gezin van herkomst? Welke rol had je in je gezin? Wat was binnen jullie gezin erg belangrijk? Werd jouw mening gevraagd en gewaardeerd?

  • De derde stap is dat je grenzen gaat stellen. Stel jezelf de vraag of je wel wil doen wat de ander van je vraagt. Als jij een NEE voelt, zeg dat dan! De ander gaat hier in eerste instantie van schrikken en je proberen op andere gedachten te brengen want dit is diegene niet van je gewend. Maar je omgeving zal er aan moeten wennen want dit gaan ze veel vaker horen. Oh en een hele belangrijke....zeg geen sorry!

  • De vierde stap is je eigen behoeften in kaart brengen en hiernaar handelen. Als jij weet wat jij nodig hebt en wat jij wil, dan kun je dit gaan verwezenlijken. Als het je lukt om je grenzen aan te geven, dan kun je daarna aangeven wat jij nodig hebt.

  • De laatste stap is een belangrijke. Wet wanneer je de neiging hebt om in je oude patroon te vallen. Wat of wie trieert jou om opnieuw in pleasegedrag te vervallen? Heb je dit scherp, dan ben je dus alert en kun je voorkomen dat je terugvalt. Gebeurt dat toch een keertje, geen ramp natuurlijk. Maar kijk dan achteraf even wat er precies gebeurt is en leer hier weer van.

Pleaser



19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page