top of page

Overprikkeld?

Bijgewerkt op: 17 sep. 2023

Aan het eind van een (drukke) dag kan je overprikkeld zijn. Hieronder 5 tips die je helpen om te herstellen.


Of je nou hooggevoelig of hoogsensitief bent of helemaal niet, overprikkeld raken kan iedereen overkomen.

Een drukke werkdag, een dagje pretpark, een weekend vol feestjes of een actieve vakantie....overprikkeld raken kan iedereen. Maar ben je hoogsensitief of hooggevoelig dan is je systeem eerder overbelast dan bij anderen.


Aan het eind van de middag heb ik soms hoofdpijn. Als iemand me iets vraagt of me iets vertelt dan komt het moeilijk binnen. En wat je dan tegen me zegt vergeet ik direct weer. 'Zet maar op de mail!', is dan vaak mijn reactie. Het liefst zou ik me even helemaal terugtrekken, uit de massa weg, geen belangrijke gesprekken of vergaderingen plannen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. We moeten door. In de file naar huis en thuis wacht mijn gezin en moet er gekookt etc worden. Je kan me na een drukke dag echt opvegen als de kinderen eenmaal op bed liggen.


Tenzij ik me weet te houden aan mijn eigen tips! Practice what you preach.....


Tip #1 - Trek je terug


Sluit jezelf gedurende de dag even op op de wc. Dan zijn ze je maar 5 minuten kwijt. Loop een rondje in de pauze, even geen beleefde gesprekjes met collega's, jammer dan! Bij de luxe van een eigen kantoor/werkplek zet dan een noisecancelling headphone op of zet je spotify playlist aan. Mocht je echt even tijd hebben, sluit dan je ogen en doe een korte meditatie of ademhalingsoefening.


Tip #2 - Bedenk goed waar je je tijd aan wil besteden


Sociale activiteiten en sporten dragen bij aan je algehele gezondheid. Schrap dit dus niet te snel maar choose wisely. Welke mensen en activiteiten geven jou energie? Moet je per se vanavond bij die ene vriend(in) op de koffie? Is het echt zo'n ramp als je die ene verjaardag skipt? Bekijk wekelijks je agenda kritisch en denk goed na of dat wat er allemaal gepland is, bijdraagt aan jou welzijn.


Tip #3 - Douchen


Zweet en stof van je afspoelen daar knap je al van op. Maar met douchen spoel je ook de dag van je af. Als je doucht met de intentie om dat los te laten wat je niet dient of wat niet van jou is, dan verdwijnt de overtollige balast in het doucheputje. Als je de mogelijkheid hebt om na een drukke dag bij thuiskomst eerst in de douche te stappen, doe dat dan vooral.


Tip #4 - Haal de prikkel weg


Het klinkt makkelijk en soms is het dat ook! Ben je op een feestje en merk je dat het teveel is? Dat je het liefst NU gaat? Ga dan! Je hoeft je niet te verantwoorden waarom je gaat. Je hoeft echt niet alle gasten af om gedag te zeggen. Bedankt de gastheer/gastvrouw, pak je spullen en ga. Ben je zelf de gastheer/gastvrouw en weet je dat aan gezelligheid ook op tijd een eind mag komen? Houd hier dan rekening mee als je je visite uitnodigt. Spreek eerder op de dag af en benoem een eindtijd. De mensen die je goed kennen die weten wanneer het tijd is om te gaan. Alle andere mensen moet je vriendelijk een handje helpen.


Tip #5 - Laad op tijd op


Kost een werkdag of een sociale activiteit je veel energie? Zorg dan dat je ervoor je rust pakt en ook daarna zorgt voor oplaadtijd.Kies voor jezelf. Je hebt er alleen jezelf mee als je over je grenzen heen gaat omdat een ander dat verwacht of jij denkt dat dat verwacht wordt. Smoesjes verzinnen hoeft ook niet. Zeg tegen je collega's dat ze niet zoveel aan je hebben als ze eind van de middag nog een overleg willen plannen. Daar help je iedereen mee.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page